Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cruelty free kozmetikumok

Cruelty free kozmetikumok

Mit kell tudni az állatkísérletekről és hogyan válasszunk ily módon kozmetikumokat? Cikkünkben erről olvashatsz.

Cruelty free

Szépülj erőszakmentesen!

Mit jelent a cruelty free?

Olyan kozmetikumokra, vagy egyéb kereskedelmi termékekre használjuk ezt a kifejezést, amelyeket a gyártás során nem tesztelnek állatokon. Szükség van-e az állatokon való tesztelésre? Ugyan az emberi és az állati sejtek tartalmaznak hasonlóságokat, mégis eltérően reagálnak a vegyszerekre, így nem hogy kegyetlen eljárás, értelme sincsen. Több termék is, amely az állatkísérleteken átment, embereken való tesztek során kudarcot vallott. Így lényegében nem az embert védik ezek a tesztek, hanem a cégeket, hogy ha esetleg perelnék őket fel tudják mutatni azokat, ezzel bizonyítva a termékek biztonságának tesztelését, az már más kérdés, hogy valóban biztonságos-e.

Mit jelent az, ha egy cég állatokon tesztel?

Évente több mint 115 millió állaton végeznek kísérleteket globálisan egy 2018-as kutatás alapján. Ezek az állatok szörnyű körülmények között “élnek”, bőrüket leborotválják majd a különböző vegyszerek kisebesítik, kimarják azt, illetve a szemükbe is kerülnek, amelyektől megvakulnak. Miután nem használják szegényeket, meg is ölik őket. Ezeket a felesleges borzalmakat csak mi tudjuk megállítani azzal, hogy milyen termékekre esik a választásunk és mely cégeket támogatjuk a pénzünkkel.

A legtöbb országokban nem kötelező állatokon tesztelni, van ahol egyenesen tilos, viszont Kínában a jog kötelezővé teszi, így ha a cégek ott is szeretnének értékesíteni, kénytelenek így eljárni. Több cég kivonult ugyan Kínából emiatt, de egyes márkák helyi laboratóriumokat hoztak létre, hogy az ottani piacra szánt termékeket tudják állatokon tesztelni. Mi a megoldás? Tesztelés nélkül természetesen nem kerülhetnek ki a termékek a forgalomba, de léteznek ennél sokkal humánusabb módszerek erre a célra. Ilyen például az élő szervezeteken kívüli sejteken, szövetmintákon, szerveken és mesterséges szöveteken alkalmazott kísérletek. Annak oka, hogy még nem az összes cég állt át erre vagy ehhez hasonló eljárásra, az az anyagi vonzata. A régi laboratóriumok leszámolás és az új létrehozása önmagában is sok pénzt emészt fel, de emellett a Kínai piacot elveszítenék és az is nagy kiesés számukra. Ám a kapzsiság nem lehet kifogás ezekre a kegyetlenségekre, így fontos hogy tudatosan döntsünk vásárlásaink során és járjunk el körültekintően milyen cégeket támogatunk.

Szerencsére ma már sokan döntenek úgy, hogy nem támogatják pénzükkel tovább ártatlan állatok kihasználását. Fontos, hogy a vegán és a cruelty free nem ugyanazt jelenti. Az előbbi nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, utóbbi azt jelzi, hogy nem tesztelnek állatokon. Webshopunkon található termékek mind cruelty free-k, viszont nem mind vegán. Védd az állatokat és emellett a bőrödet is és vásárolj tőlünk a természetes és erőszakmentes szépülés érdekében.

Az oldal tetejére